Świąteczne ciasto

IMG_4049BLOG

 

500 g mąki

100 g miodu

1 duże jajko

100 g masła

100 g cukru pudru

1 kopiasta łyżeczka sody ( 8 g)

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia (8 g)

150 g kwaśnej śmietany

 

W garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.

BLOG

Całość najpierw lekko zmiksować, po czym wyrabiać ręcznie

(gdyby ciasto ciężko się wyrabiało, wtedy dodać 2 łyżki miękkiego masła)

Ciasto podzielić na 3 części, po czym każdą część rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm, następnie wyciąć koło o średnicy 29 cm.

Każdy placek upiec na papierze pergaminowym około 15 minut w temperaturze 180 stop. (grzanie górne i dolne)

 

Krem;

500 ml mleka

100 g kaszy manny

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka cukru pudru (150 g)

250 g masła o temperaturze pokojowej

Jedną część zimnego mleka wymieszać z kaszą manną

Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym po czym wlać kaszkę wymieszaną z zimnym i mieszać aż zgęstnieje.

Całość odstawić do wystudzenia

Dodatkowo przygotować;

4 łyżki masy kajmakowej

70 g płaków migdałowych

 

Połowę kremu położyć na dolny placek, przykryć drugim i wyłożyć resztę masy.

Na górę położyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi (lub dowolnymi bakaliami)

Gotowe ciasto powinno się odstawić na 2 dni aż zmięknie