Świąteczne ciasto
500 g mąki
100 g miodu
1 duże jajko
100 g masła
100 g cukru pudru
1 kopiasta łyżeczka sody ( 8 g)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia (8 g)
150 g kwaśnej śmietany
W garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.
Całość najpierw lekko zmiksować, po czym wyrabiać ręcznie
(gdyby ciasto ciężko się wyrabiało, wtedy dodać 2 łyżki miękkiego masła)
Ciasto podzielić na 3 części, po czym każdą część rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm, następnie wyciąć koło o średnicy 29 cm.
Każdy placek upiec na papierze pergaminowym około 15 minut w temperaturze 180 stop. (grzanie górne i dolne)
Krem;
500 ml mleka
100 g kaszy manny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru (150 g)
250 g masła o temperaturze pokojowej
Jedną część zimnego mleka wymieszać z kaszą manną
Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym po czym wlać kaszkę wymieszaną z zimnym i mieszać aż zgęstnieje.
Całość odstawić do wystudzenia
Dodatkowo przygotować;
4 łyżki masy kajmakowej
70 g płaków migdałowych
Połowę kremu położyć na dolny placek, przykryć drugim i wyłożyć resztę masy.
Na górę położyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi (lub dowolnymi bakaliami)
Gotowe ciasto powinno się odstawić na 2 dni aż zmięknie