Ciasto bakaliowe o smaku piernika

IMG_3980

 

Smak ciasta można dowolnie zmieniać, dodając zamiast przyprawy do piernika jedną łyżkę cynamonu lub rozpuszczalnej kawy.

Im dłużej się ciasto piecze,tym robi się twardsze

Ciasto;

4 duże jajka (L)

1 szklanka cukru (220 g)

2 szklanki mąki

szczypta soli

200 g masła (o temperaturze pokojowej)

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 płaskie łyżki gorzkiego kakao

1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika

Dodatkowo przygotować;

150 g posiekanych orzechów włoskich

150 g rodzynek

100 g skórki pomarańczowej

Jedną łyżkę mąki ze składników ciasta wsypać do bakalii i wymieszać.

 

Masło utrzeć z cukrem i ze szczypta soli,dodawać kolejno po jednym jajku (cały czas ucierając)

Następnie wsypać pozostałą mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą oraz przyprawę do piernika.

Całość wymieszać mikserem, następnie wsypać bakalie i ręcznie wymieszać.

IMG_3928

Wszystko wyłożyć do tortownicy o średnicy 29 cm, wysmarowanej i obsypanej bułką tartą.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 30 minut (grzanie górne i dolne)

IMG_3931

Jeszcze ciepłe ciasto oblać polewą czekoladową i ozdobić dodatkowymi połówkami orzechów

 

Polewa;

100 g gorzkiej czekolady

50 ml mleka

0,5 łyżeczki przyprawy do pierników

1 łyżeczka oleju

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej

IMG_3939

Po wystygnięciu,ciasto przechować pod przykryciem