Ciasto bakaliowe o smaku piernika
Smak ciasta można dowolnie zmieniać, dodając zamiast przyprawy do piernika jedną łyżkę cynamonu lub rozpuszczalnej kawy.
Im dłużej się ciasto piecze,tym robi się twardsze
Ciasto;
4 duże jajka (L)
1 szklanka cukru (220 g)
2 szklanki mąki
szczypta soli
200 g masła (o temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
Dodatkowo przygotować;
150 g posiekanych orzechów włoskich
150 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej
Jedną łyżkę mąki ze składników ciasta wsypać do bakalii i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem i ze szczypta soli,dodawać kolejno po jednym jajku (cały czas ucierając)
Następnie wsypać pozostałą mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą oraz przyprawę do piernika.
Całość wymieszać mikserem, następnie wsypać bakalie i ręcznie wymieszać.
Wszystko wyłożyć do tortownicy o średnicy 29 cm, wysmarowanej i obsypanej bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 30 minut (grzanie górne i dolne)
Jeszcze ciepłe ciasto oblać polewą czekoladową i ozdobić dodatkowymi połówkami orzechów
Polewa;
100 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka
0,5 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej
Po wystygnięciu,ciasto przechować pod przykryciem