Babka Pina Colada
Bardzo często przerabiam tradycyjne przepisy,tym razem zmodyfikowałam babkę „Zebrę” do której nie dodawałam kakao,zamiast oranżady dałam jedną szklankę musu ananasowego,a część mąki zastąpiłam kokosem.
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml
Ciasto;
5 średnich jajek
1,5 szklanki mąki
1 szklanka kokosu
3 łyżeczki proszku do pieczenia (22,5 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka zmiksowanych ananasów z puszki (razem z wodą)
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o wym.28 cm
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 35 minut (do suchego patyczka)
(Piekłam grzaniem górnym i dolnym)
Najlepiej smakuje oblana roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką białej czekolady z dodatkiem 50 ml mleka i posypana kokosem.