Babka Pina Colada

IMG_3763

 

Bardzo często przerabiam tradycyjne przepisy,tym razem zmodyfikowałam babkę „Zebrę” do której nie dodawałam kakao,zamiast oranżady dałam jedną szklankę musu ananasowego,a część mąki zastąpiłam kokosem.

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml

Ciasto;

5 średnich jajek

1,5 szklanki mąki

1 szklanka kokosu

3 łyżeczki proszku do pieczenia (22,5 g)

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

1 szklanka zmiksowanych ananasów z puszki (razem z wodą)

IMG_3665

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki.

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o wym.28 cm

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 35 minut (do suchego patyczka)

(Piekłam grzaniem górnym i dolnym)

Najlepiej smakuje oblana roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką białej czekolady z dodatkiem 50 ml mleka i posypana kokosem.

IMG_3715