Hreczanyki

IMG_3619

 

To danie, to nic innego jak mielone z kaszą gryczaną i pochodzi z kuchni podkarpackiej.

Smaży się najczęściej na patelni, ja piekłam je w piekarniku.

1 kg chudego mielonego mięsa wieprzowego

4 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam palonej)

5 średnich jajek

4 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżka maggi

1 łyżeczka pieprzu

1,5 łyżeczki soli

IMG_3576

Wszystko razem dobrze wymieszać, następnie formować kotlety i układać je na blaszce wysmarowanej olejem.

IMG_3600

Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st,na około 20 minut.

(Miałam włączone grzanie górne i dolne)

Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 8 minut (grzaniem górnym)

Najlepiej smakują z aksamitnym sosem grzybowym

 

Sos grzybowy;

500 g dowolnych grzybów

1 mała cebula

1 posiekany ząbek czosnku

2 łyżki oleju

250 g serka mascarpone

100 ml zimnego mleka

0,5 łyżeczki soli

mielony pieprz

Grzyby posiekać i podsmażyć na oleju z cebulką (do momentu aż wyparuje cała woda) następnie dodać ser,mleko czosnek,sól.

Całość mieszać aż do zagotowania,po czym doprawić pieprzem.

(Gdyby był za gęsty,wtedy dolać jeszcze odrobinę mleka)

IMG_3687

Możemy podawać je również prosto z patelni

IMG_3590