Hreczanyki
To danie, to nic innego jak mielone z kaszą gryczaną i pochodzi z kuchni podkarpackiej.
Smaży się najczęściej na patelni, ja piekłam je w piekarniku.
1 kg chudego mielonego mięsa wieprzowego
4 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam palonej)
5 średnich jajek
4 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka maggi
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżeczki soli
Wszystko razem dobrze wymieszać, następnie formować kotlety i układać je na blaszce wysmarowanej olejem.
Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st,na około 20 minut.
(Miałam włączone grzanie górne i dolne)
Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 8 minut (grzaniem górnym)
Najlepiej smakują z aksamitnym sosem grzybowym
Sos grzybowy;
500 g dowolnych grzybów
1 mała cebula
1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżki oleju
250 g serka mascarpone
100 ml zimnego mleka
0,5 łyżeczki soli
mielony pieprz
Grzyby posiekać i podsmażyć na oleju z cebulką (do momentu aż wyparuje cała woda) następnie dodać ser,mleko czosnek,sól.
Całość mieszać aż do zagotowania,po czym doprawić pieprzem.
(Gdyby był za gęsty,wtedy dolać jeszcze odrobinę mleka)
Możemy podawać je również prosto z patelni