Tarta z warzywami i jogurtem

Tarta z warzywami i jogurtem4

 

Ciasto;
250 g mąki
125 g zimnego masła
szczypta proszku do pieczenia(niekoniecznie)
¼ szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Farsz jarzynowy;
450 g mrożonki warzywnej
1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
150 sera feta
Warzywa ugotować przez 5 minut w osolonej wodzie,po czym odsączyć na sicie.
Zimne warzywa wymieszać z pokrojonym na kosteczkę serem feta i cebulą.

Sos jogurtowy;
250-300 ml gęstego jogurtu
2 jajka
100 g tartego źółtego sera
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól,pieprz-do smaku
Wszystko dokładnie wymieszać

Formę to tarty o średnicy 29 cm wysmarować tłuszczem
Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować.
Ciastem wylepić formę i odstawić na 0,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie widelcem zrobić dziury,wstawić do nagrzanego do 180 st.piekarnika i zapiekać przez 15 minut.
Ciasto wyjąć,wystudzić,po czym ułożyć farsz jarzynowy i całość zalać sosem jogurtowym.
Ponownie wszystko wstawić do piekarnika na około 30-35 minut.