Babka malinowa

Babka malinowa

 

250 g malin
1 surowy burak czerwony(niekoniecznie)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia(15 g)
3 jajka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju

Burak obrać i zetrzeć na tarce,po czym wycisnąć 50 ml soku.
(Nie jest to konieczne,zrobiłam to tylko dla koloru ciasta,bo nie używam sztucznych barwników)
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,po czym wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta dodać olej,sok z buraka,oraz rozgniecione widelcem maliny.
Całość wymieszać i wlać do wysmarowanej i wyspanej bułką tartą formy na babkę lub tortownicy o średnicy.26 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop.na około 40 minut.

Zimną babkę ozdobić lukrem, do którego można dodać parę kropel soku z buraka.