Śląski kompot z bani (z dyni)

Śląski kompot z bani (z dyni)

 

Prawdziwy śląski kompot robi się na occie spirytusowym, ja zamieniłam go na kwasek cytrynowy.

2 kg obranej dyni
4 litry wody
200 g cukru
10 g kwasku cytrynowego (1 kopiasta łyżeczka)
14 goździków
1 laska kory cynamonu
szczypta soli

Dynię kroimy w dużą kostkę i zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, cukier, kwasek, goździki oraz laskę cynamonu.

Śląski kompot z bani (z dyni)xx
Gotujemy tak długo aż dynia będzie miękka ale nie rozgotowana (około 15-20 minut)
Kompot odstawiamy aż będzie zimny.

Tym którzy wolą jednak tradycyjny śląski kompot z octem, proponuję wlać 100 ml, a po ugotowaniu dodać jeszcze wyciśnięty sok z dwóch dużych cytryn.