Ciasto biszkoptowe z masą i kruchymi ciasteczkami

Ciasto biszkoptowe z masą i  kruchymi ciasteczkami3

 

Ciasto można zrobić na szybko bez pieczenia, używając gotowych blatów biszkoptowych

Biszkopt;
5 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysto (około 8-10 minut)po czym wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st,około 10-12 minut
Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na dwie części.

Przygotować;
6 łyżek dżemu wiśniowego
5-6 łyżek kremu czekoladowego typu nutella
200 g małych kruchych ciasteczek (użyłam firmy dr.Gerard)

Masa z mascarpone;
250 g mascarpone
150 g masła
2 łyżki cukru pudru( około 50 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,po czym dodać serek i delikatnie całość wymieszać.
Masą z mascarpone posmarować dolny blat biszkoptu,następnie delikatnie rozprowadzić po niej dżem wiśniowy i przykryć drugim blatem.
Górny biszkopt posmarować kremem czekoladowym i ułożyć kruche ciasteczka

Ciasto biszkoptowe z masą i  kruchymi ciasteczkami0