Żeberka w kapuście i musie jabłkowym
1,5 kg extra mięsnych żeberek
800 g kapusty kwaszonej
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
400 g cebuli
2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup
1 łyżeczka pieprzu
sól
przyprawa do grilla
Mus jabłkowy;
1 kg jabłek
2 łyżeczki suszonego majeranku
3 łyżki wody
Do garnka włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, wlać wodę i dusić, rozgniatając całość tłuczkiem do ziemniaków. Smażyć aż cała woda wyparuje,po czym dodać majeranek i wymieszać.
Żeberka podzielić na porcje, natrzeć przyprawą do grilla, odstawić na 1 godzinę.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć żeberka i zdjąć je z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodać odciśniętą i posiekaną kapustę z zielem angielskim i liściem laurowym, całość smażyć około 10 minut, wlać przyprawę do zup i doprawić odrobiną soli.
Na dno dużego żaroodpornego naczynia ułożyć kapustę z cebulą, na górę położyć podsmażone żeberka które obłożyć dokładnie musem jabłkowym
Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.na około 1,5 godziny