Sernik chałwowy z trzcinowym cukrem żelującym
Sernik jest moim eksperymentem,robi się go łatwo i szybko,po upieczeniu jest zbity i wilgotny.Zrobiłam go w większej tortownicy niż podałam w przepisie co było błędem bo sernik jest wtedy niewysoki.
1 kg mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
150 g brązowego cukru żelującego
2 budynie waniliowe
5 średnich jajek
200 g chałwy
200 ml zimnej śmietany kremowej 30%
Twaróg,jajka,cukier,budynie włożyć do miski i wymieszać mikserem (tylko aż do połączenia składników)
Chałwę pokruszyć,a śmietanę ubić na sztywno po czym wszystko dodać do masy serowej i lekko ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym (boków nie smarować)
Masę serową wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 °C na około 50 minut
(Miałam włączone grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu studzić przy lekko otwartych drzwiczkach około godziny
Ozdobić polewą kawową
Polewa kawowa;
150 g czekolady deserowej
50 ml mleka
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do wypieku użyłam cukru żelującego bez konserwantów