Tęcza

 

Tęcza

Tym razem kupiłam gotowy blat biszkoptowy o wymiarach 21 cm x 35 cm, polecam jednak większego rozmiaru biszkopt ponieważ w efekcie końcowym ciasto jest wysokie.

Masy nie są tak bardzo kaloryczne, zrobione są na owocach oraz sokach z dodatkiem budyniu. Można je również podać w pucharkach jako deser.

 

1 spód biszkoptowy

Pierwsza warstwa (truskawkowa)

450 g mrożonych truskawek

2 szklanki wody ( 0,5 litra )

2 budynie waniliowe

4 łyżki cukru

Truskawki zmiksować, budynie rozmieszać w jednej szklance wody i wymieszać z truskawkami.

Pozostałą szklankę wody zagotować z cukrem, po czym wlać truskawki i ugotować budyń.

Gorącą masą wlać na upieczony biszkopt.

 

Druga warstwa (zielona)

900 ml soku z kaktusa (z kartonika)

2 budynie waniliowe

Budynie wymieszać ze szklanką soku, pozostały sok zagotować i ugotować budyń.

Letni budyń wlać na warstwę truskawkową.

 

Trzecia warstwa (pomarańczowa)

900 ml soku pomarańczowego

2 łyżki cukru

2 budynie waniliowe

W szklance soku rozdrobnić budynie, resztę soku zagotować z cukrem.

Do gotującego się soku dolać budyń, mieszać aż do zgęstnienia.

Letni budyń wlać na warstwę zieloną.

 

Pianka na górną warstwę;

2 galaretki cytrynowe

0,5 litra gorącej wody

150 ml zagęszczonego zimnego mleka niesłodzonego

sok z 1 cytryny

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będą zimne.

Zimną i jeszcze płynną galaretkę ubijać mikserem około 2-3 minuty, po czym wlać zimne skondensowane mleko, i ubijać jeszcze jakieś 2 minuty, na końcu wlać sok z cytryny i wymieszać.

Piankę wlać na zimne masy budyniowe, ozdobić startą czekoladą i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Tęcza 10

 

kaktus