Tęcza
Tym razem kupiłam gotowy blat biszkoptowy o wymiarach 21 cm x 35 cm, polecam jednak większego rozmiaru biszkopt ponieważ w efekcie końcowym ciasto jest wysokie.
Masy nie są tak bardzo kaloryczne, zrobione są na owocach oraz sokach z dodatkiem budyniu. Można je również podać w pucharkach jako deser.
1 spód biszkoptowy
Pierwsza warstwa (truskawkowa)
450 g mrożonych truskawek
2 szklanki wody ( 0,5 litra )
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
Truskawki zmiksować, budynie rozmieszać w jednej szklance wody i wymieszać z truskawkami.
Pozostałą szklankę wody zagotować z cukrem, po czym wlać truskawki i ugotować budyń.
Gorącą masą wlać na upieczony biszkopt.
Druga warstwa (zielona)
900 ml soku z kaktusa (z kartonika)
2 budynie waniliowe
Budynie wymieszać ze szklanką soku, pozostały sok zagotować i ugotować budyń.
Letni budyń wlać na warstwę truskawkową.
Trzecia warstwa (pomarańczowa)
900 ml soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
W szklance soku rozdrobnić budynie, resztę soku zagotować z cukrem.
Do gotującego się soku dolać budyń, mieszać aż do zgęstnienia.
Letni budyń wlać na warstwę zieloną.
Pianka na górną warstwę;
2 galaretki cytrynowe
0,5 litra gorącej wody
150 ml zagęszczonego zimnego mleka niesłodzonego
sok z 1 cytryny
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będą zimne.
Zimną i jeszcze płynną galaretkę ubijać mikserem około 2-3 minuty, po czym wlać zimne skondensowane mleko, i ubijać jeszcze jakieś 2 minuty, na końcu wlać sok z cytryny i wymieszać.
Piankę wlać na zimne masy budyniowe, ozdobić startą czekoladą i odstawić na kilka godzin do lodówki.