Panierowane pieczarki w zalewie octowej

Pieczarki smażone w occie

 

1 kg niedużych pieczarek
4 jajka
bułka tarta
olej
Pieczarki obieramy ze skórki (nie myjemy) następnie odcinamy ogonki do wysokości kapelusza, po czym panierujemy w jajku i w bułce tartej (lub w jajku i mące)
Smażymy na oleju, i odsączamy na ręczniku papierowym

pieczar

Zalewa;
2 litry wody
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1 łyżka soli
4 płaskie łyżki cukru
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu kolorowego (lub czarnego)
4 duże cebule

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
Wszystkie składniki zalewy wraz z cebulą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.

W słoiku układamy trochę cebuli z zalewy, i wkładamy podsmażone pieczarki.
Całość zalewamy ciepłą zalewą, studzimy i wstawiamy do lodówki.
Ogonki z grzybów możemy zrobić w ten sam sposób.