Pavlova

Pavlova

 

5 białek
250 g bardzo drobnego cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym i narysować koło o średnicy 26 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo dodawać cukier.
Gdy masa jest błyszcząca i lśniąca,wsypać mąkę oraz dodać sok z cytryny,wszystko wymieszać i rozsmarować na papierze pergaminowym na kształt koła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec około 60 minut.
(miałam włączoną górną i dolną grzałkę)
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do wystygnięcia.

Dodatkowo przygotować;
450 gr dowolnych miękkich owoców

Krem;
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
50 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,dodać serek
Wszystko delikatnie mieszać wlewając letnią żelatynę.
Krem wyłożyć na zimną bezę i polać zmiksowanym owocami lub ułożyć świeże owoce.