Ciasto kawowe z galaretką kawową

IMG_0993

Ciasto można również zrobić bez pieczenia, używając gotowych biszkopcików lub herbatników

Tym razem zamiast kremówki użyję zwykłego mleka oraz mleka zagęszczonego niesłodzonego 4% tłuszczu.

Biszkopt;
4 średnie jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki maki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
Do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę o wymiarach 38 x 25 wyłożonej uprzednio papierem pergaminowym (tylko dno)
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st,około 10 minut

Pianka kawowa;
400 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego
30 g żelatyny
250 ml zimnego mleka zwykłego
5 łyżeczek cukru waniliowego
4 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej

Żelatynę zalać zwykłym zimnym mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu, całość odstawić aż całkowicie wystygnie.
Do zimnego zagęszczonego mleka wsypać cukier waniliowy, i kawę, całość ubić mikserem na puszystą masę.
Wystudzone zwykłe mleko z żelatyną ubić mikserem aż dwukrotnie powiększy swoją objętość, po czym wymieszać z ubitym zagęszczonym mlekiem.
Masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki aż całkowicie stężeje.

Ważne!
Mleko zagęszczone musi być bardzo zimne, ubijamy go w pierwszej kolejności.
Masy mleczne trzeba szybko połączyć ponieważ natychmiast gęstnieją.

Galaretka kawowa;
800 ml gorącej wody
8 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 g żelatyny
2,5 łyżki brązowego cukru

Do gorącej wody dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści.
Całość odstawiamy aż będzie gęstnieć, po czym wlewamy na stężała piankę kawową

IMG_0975.