Zupa fasolowa z suchej i ciętej fasolki
Niepowtarzalny smak tej zupie nadaje gałka muszkatołowa.
Fasolę z puszki można zastąpić suchą ( 300 g ) którą wcześniej trzeba namoczyć i ugotować , fasolkę konserwową również można zamienić na świeżą.
2 puszki białej fasoli (480 g po odsączeniu)
450 g mięsa wieprzowego
4 ziemniaki
1 słoik fasoli szparagowej (380 g po odsączeniu)
2 średnie cebule
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 kopiasta łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, maggi do smaku
0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej
Mięso kroimy w paski (lub w kostkę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodajemy pokrojone w paski (lub w kostkę) ziemniaki.
Po chwili wrzucamy odsączoną białą fasolę, gotujemy przez chwilkę i dodajemy fasolę szparagową oraz przecier pomidorowy
Obraną cebulę kroimy w talarki i szklimy na maśle, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy.
Całość wrzucamy do zupy i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, maggi oraz pieprzem.
Mięso kroimy w paski (lub w kostkę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodajemy pokrojone w paski (lub w kostkę) ziemniaki.
Po chwili wrzucamy odsączoną białą fasolę, gotujemy przez chwilkę i dodajemy fasolę szparagową oraz przecier pomidorowy
Obraną cebulę kroimy w talarki i szklimy na maśle, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy.
Całość wrzucamy do zupy i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, maggi oraz pieprzem.