Zupa fasolowa z suchej i ciętej fasolki

IMG_0857

 

Niepowtarzalny smak tej zupie nadaje gałka muszkatołowa.

Fasolę z puszki można zastąpić suchą ( 300 g ) którą wcześniej trzeba namoczyć i ugotować , fasolkę konserwową również można zamienić na świeżą.

2 puszki białej fasoli (480 g po odsączeniu)

450 g mięsa wieprzowego

4 ziemniaki

1 słoik fasoli szparagowej (380 g po odsączeniu)

2 średnie cebule

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 kopiasta łyżka masła

1 łyżka mąki

sól, pieprz, maggi do smaku

0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej

 

Mięso kroimy w paski (lub w kostkę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodajemy pokrojone w paski (lub w kostkę) ziemniaki.

Po chwili wrzucamy odsączoną białą fasolę, gotujemy przez chwilkę i dodajemy fasolę szparagową oraz przecier pomidorowy

Obraną cebulę kroimy w talarki i szklimy na maśle, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy.

Całość wrzucamy do zupy i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, maggi oraz pieprzem.

IMG_0814

IMG_0823

Mięso kroimy w paski (lub w kostkę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodajemy pokrojone w paski (lub w kostkę) ziemniaki.

Po chwili wrzucamy odsączoną białą fasolę, gotujemy przez chwilkę i dodajemy fasolę szparagową oraz przecier pomidorowy

Obraną cebulę kroimy w talarki i szklimy na maśle, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy.

Całość wrzucamy do zupy i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, maggi oraz pieprzem.