Naleśniki pomarańczowe w sosie pomarańczowym

Naleśniki pomarańczowe w sosie pomarańczowym

 

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

3 szklanki mąki tortowej
1 litr soku pomarańczowego z miąższem(w kartoniku)
otarta skórka z jednej pomarańczy
4 jajka
6 łyżek oleju
3 łyżki cukru
Wszystko zmiksować i odstawić na 0,5 godziny.
Patelnię wysmarować olejem (tylko przed pieczeniem pierwszego naleśnika, potem już nie ma takiej potrzeby)
Łyżką wazową nabierać niewielkie porcje ciasta i upiec naleśniki z obu stron.

Dodatkowo przygotować cząstki z obranej z pomarańczy.

Sos pomarańczowy;
(porcja na 4-5 naleśników)
1 łyżka masła
150 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki cukru brązowego (lub białego)
0,25 g likieru pomarańczowego (lub wódki)
odrobinę startej skórki pomarańczowej

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i wymieszać.
Po chwili wlać sok z pomarańczy dodać skórkę oraz alkohol.

Usmażone naleśniki nadziewać obranymi cząstkami pomarańczy, zawinąć i ułożyć w gorącym sosie, dusić z obu stron aż sos się zredukuje i zgęstnieje.