Ciasto na budyniach

Ciasto na budyniach

Do ciasta dodałam jagodę kamczacką.

Ciasto;
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
6 suchych budyni waniliowych (około 240 g)
aromat cytrynowy (parę kropel)
500 g jagód

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę
Następnie wsypać budyń wraz z proszkiem,oraz dodać aromat.
Całość wymieszać i wlać do dużej tortownicy o średnicy 29 cm ( którą wcześniej wysmarować margaryną )
Na górę równomiernie wysypać jagody(one opadną na dno)

IMG_0459
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 35-40 minut
Po upieczeniu ciasto wyjąc lekko wystudzić i odwrócić do góry dnem.

Ciasto na budyniach3

Gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone można je ozdobić rozetkami z bitej śmietany, w tym celu potrzeba;
400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
100 ml zimnej wody.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić.
Kremówkę ubić z cukrem, dodać letnią żelatynę i wymieszać.
Rękawem cukierniczym zrobić na cieście rozetki i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Ciasto na budyniach1