Śląska szpajza z dodatkiem śmietanki (deser cytrynowy)

f953eddeb7

Prawdziwą śląską szpajzę robi się z samych jajek bez dodatku kremówki, wtedy na 10 jaj dajemy tylko 5 łyżeczek żelatyny ( 25 g ). Ja dodałam kremówkę bo akurat miałam ją w lodówce.

 

10 jajek
15 łyżek cukru ( może być nieco mniej lub więcej )
4 lub 5 dużych cytryn
200 ml śmietany tortowej
6 łyżeczek żelatyny ( 30 g )

0, 5 szklanki zimnej wody ( 125 ml )

wykonanie;

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić.
Jajka i cytryny sparzyć gorącą wodą
zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok
Oddzielić białka od żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym dodając skórkę i sok z cytryn
Białka ubić na sztywno, następnie w osobnym naczyniu ubić zimną kremówkę.
Do ubitych żółtek dodać pianę z białek, ubitą kremówkę i rozpuszczoną letnią żelatynę.

Tak samo można zrobić szpajzę kakaową, tylko zamiast cytryn i soku, dodać 3 łyżki gorzkiego kakao.
Ozdobić tartą gorzką czekoladą,lub keksami z bitej śmietany.