Pizza
ciasto;
500 gr mąki pszennej
40-50 gr. świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą z cukrem (odstawić na 10-15 minut aż wyrosną )
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody) następnie dodać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce z piekarnika.
Farsz;
0,5 szklanki sosu pomidorowego
5 posiekanych ząbków czosnku
0,5 kg pieczarek
300 g dowolnej wędliny
2 papryki czerwonej
200 g salami
1 puszka kukurydzy
35 sera żółtego
zioła do pizzy
Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą ,pieprzem i smażyć aż do odparowania wody.
Pół szklanki sosu pomidorowego wymieszać z 5 przeciśniętymi ząbkami czosnku i rozsmarować na cieście
Wystudzone pieczarki wykładamy na sos pomidorowy i dodajemy pokrojoną w kostkę mielonkę, paprykę oraz salami.
Całość posypujemy ziołami do pizzy, i dodajemy puszkę kukurydzy. Na to układamy około 30-35 dkg sera żółtego pokrojonego (lub startego)
Pieczemy 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.