Pizza

773c8b2b5a

 

ciasto;

500 gr mąki pszennej

40-50 gr. świeżych drożdży

250 ml ciepłej wody

1 płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy

Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą z cukrem (odstawić na 10-15 minut aż wyrosną )

Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody) następnie dodać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść.

Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce z piekarnika.

 

Farsz;

0,5 szklanki sosu pomidorowego

5 posiekanych ząbków czosnku

0,5 kg pieczarek

300 g dowolnej wędliny

2 papryki czerwonej

200 g salami

1 puszka kukurydzy

35 sera żółtego

zioła do pizzy

 

Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą ,pieprzem i smażyć aż do odparowania wody.

Pół szklanki sosu pomidorowego wymieszać z 5 przeciśniętymi ząbkami czosnku i rozsmarować na cieście

Wystudzone pieczarki wykładamy na sos pomidorowy i dodajemy pokrojoną w kostkę mielonkę, paprykę oraz salami.

Całość posypujemy ziołami do pizzy, i dodajemy puszkę kukurydzy. Na to układamy około 30-35 dkg sera żółtego pokrojonego (lub startego)

Pieczemy 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.