Biszkopt-bardzo szybki na prostokątną blaszkę

69f4f65557

Jest bardzo wiele sposobów pieczenia biszkoptu, podaję tylko trzy.

I sposób;
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
3 duże jaja (lub 4 mniejsze)
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie;
Białka oddzielić osobno,dodając szczyptę soli
Ubić na sztywną pianę dodając cukier ,i cukier waniliowy.
Dodać kolejno po jednym żółtku
Po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Na samym końcu dolać 1/3 szklanki wody.
Wszystko zmiksować na najmniejszych obrotach.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (40 x 25 cm) wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno,bez boków)
Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 minut

 

II sposób;
4 średnie jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
0,5  łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w blaszce o wymiarach 40 x 25 cm wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno,bez boków) w temp. 180 stopni przez 15 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Biszkopt kakaowy na tortownicę o wymiarach 26 cm

6 dużych jajek

1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

6 kopiastych łyżek mąki tortowej

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżki kakao

7 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszysta masę

Do ubitej masy wsypać pozostałe przesiane przez sito składniki.

Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym i wlać składniki ciasta

Piec w temp 180 ° C około 20 minut (grzanie górne i dolne )

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części

 

Rada;

Aby biszkopt nie opadł, trzeba zaraz po upieczeniu wyjąć go z piekarnika i szybko nożem odkroić ciasto od brzegów formy, następnie gorący przerzucić o 180 stopni (czyli do góry dnem) na jakiś papier i ostrożnie zdjąć formę (Dlatego nie wyklejam boków papierem pergaminowym, tylko samo dno)

Drugą metodą ( której ja nie stosuję ) jest zrzucenie formy z gorącym biszkoptem na podłogę z wysokości około 0,5 metra  ( wcześniej położyć na podłogę ręcznik)

Ważne; Im dłużej piecze się biszkopt, tym robi się twardszy.