Biszkopt-bardzo szybki na prostokątną blaszkę
Jest bardzo wiele sposobów pieczenia biszkoptu, podaję tylko trzy.
I sposób;
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
3 duże jaja (lub 4 mniejsze)
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie;
Białka oddzielić osobno,dodając szczyptę soli
Ubić na sztywną pianę dodając cukier ,i cukier waniliowy.
Dodać kolejno po jednym żółtku
Po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Na samym końcu dolać 1/3 szklanki wody.
Wszystko zmiksować na najmniejszych obrotach.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (40 x 25 cm) wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno,bez boków)
Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 minut
II sposób;
4 średnie jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w blaszce o wymiarach 40 x 25 cm wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno,bez boków) w temp. 180 stopni przez 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Biszkopt kakaowy na tortownicę o wymiarach 26 cm
6 dużych jajek
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
6 kopiastych łyżek mąki tortowej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
7 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszysta masę
Do ubitej masy wsypać pozostałe przesiane przez sito składniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym i wlać składniki ciasta
Piec w temp 180 ° C około 20 minut (grzanie górne i dolne )
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części
Rada;
Aby biszkopt nie opadł, trzeba zaraz po upieczeniu wyjąć go z piekarnika i szybko nożem odkroić ciasto od brzegów formy, następnie gorący przerzucić o 180 stopni (czyli do góry dnem) na jakiś papier i ostrożnie zdjąć formę (Dlatego nie wyklejam boków papierem pergaminowym, tylko samo dno)
Drugą metodą ( której ja nie stosuję ) jest zrzucenie formy z gorącym biszkoptem na podłogę z wysokości około 0,5 metra ( wcześniej położyć na podłogę ręcznik)
Ważne; Im dłużej piecze się biszkopt, tym robi się twardszy.