Kurczak w solance z ziołami

Kurczak5

1,5 kg kurczaka
4 litry wody
200 g soli
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu z ziarenkach
1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
6 ząbków czosnku

Dodatkowo przygotować;
2 łyżki roztopionego masła
1,5 łyżeczki suszonej słodkiej papryki

Wodę wymieszać z solą, odlać jedną szklankę i wsypać do niej przyprawy oraz rozgniecione ząbki czosnku.
Szklankę wody z przyprawami zagotować i wlać do pozostałej wody.
Całość wymieszać po czym włożyć kurczaka i odstawić na 8 godzin (najlepiej na całą noc)
Po tym czasie wyjąć kurczaka, wysuszyć i natrzeć roztopionym masłem oraz słodką papryką.
Ułożyć mięso na kratce z piekarnika, pod kratkę włożyć blaszkę z wodą (około 1 szklanki)
Piec około 75 minut w temperaturze 180 stopni, podlewając w trakcie pieczenia roztopionym tłuszczem.

W ten sam sposób można zrobić udka, które mają tę zaletę iż znacznie krócej się pieką