Żeberka w aromatycznej kapuście

IMG_9642

 

Udało mi się kupić nietłuste i mięsne żeberka bez kości.

1300 g mięsnych żeberek

Marynata;

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka suszonego czosnku

2 łyżki maggi ( lub sosu sojowego )

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka suszonej papryki

1 łyżka suszonego majeranku

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki ketchupu

100 ml oleju.

Żeberka pokroić na części

Składniki marynaty utrzeć i nasmarować mięso, po czym całość przykryć folią i włożyć na kilka godzin do lodówki.

IMG_9606

Dodatkowo przygotować;

1 kg kwaszonej kapusty

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku (w całości)

2 średnie cebule ( pokrojone w kostkę)

Zamarynowane żeberka smażyć na patelni już bez tłuszczu.

Usmażone mięso ściągnąć z patelni i na powstałym ze smażenia tłuszczu podsmażyć lekko cebulę,  po czym dodać odciśniętą i lekko posiekaną kapustę, ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek, całość smażyć przez około 8 minut

Następnie połowę kapusty włożyć do naczynia, ułożyć podsmażone żeberka i przykryć pozostałą częścią kapusty.

IMG_9622

Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop, na około 1,5 godziny (lub nieco dłużej)