Żeberka w aromatycznej kapuście
Udało mi się kupić nietłuste i mięsne żeberka bez kości.
1300 g mięsnych żeberek
Marynata;
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżki maggi ( lub sosu sojowego )
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki ketchupu
100 ml oleju.
Żeberka pokroić na części
Składniki marynaty utrzeć i nasmarować mięso, po czym całość przykryć folią i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Dodatkowo przygotować;
1 kg kwaszonej kapusty
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku (w całości)
2 średnie cebule ( pokrojone w kostkę)
Zamarynowane żeberka smażyć na patelni już bez tłuszczu.
Usmażone mięso ściągnąć z patelni i na powstałym ze smażenia tłuszczu podsmażyć lekko cebulę, po czym dodać odciśniętą i lekko posiekaną kapustę, ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek, całość smażyć przez około 8 minut
Następnie połowę kapusty włożyć do naczynia, ułożyć podsmażone żeberka i przykryć pozostałą częścią kapusty.
Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop, na około 1,5 godziny (lub nieco dłużej)