Kruche ciasto ze śliwkami i masą jogurtową

Kruche ciasto ze śliwkami i masą jogurtową
Do ciasta dodałam dodatkowo 200 g borówek amerykańskich (nie jest to konieczne)

Ciasto;
500 g mąki pszennej (3 kopiaste szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g cukru pudru (niepełna szklanka)
1 jajko
1 żółtko
200 g masła (lub margaryny)
1 łyżka jogurtu

Dodatkowo przygotować;
1 kg śliwek
200 g borówek

Masa jogurtowa;
500 g gęstego jogurtu
200 g kwaśnej śmietany
3 jajka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka mąki
Wszystko zmiksować aż do połączenia się składników.

Składniki ciasta zagnieść, i wylepić formę o wym. 25 x 40 cm, do ¾ wysokości(uprzednio wsmarowaną margaryną)
W cieście zrobić widelcem dziurki i ułożyć połówki śliwek (wydrylowaną stroną do góry)
Można posypać dodatkowo borówkami.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st, na 15 minut (miałam włączoną górną i dolną grzałkę)
Po tym czasie ciasto wyjąć zalać masą jogurtową i wstawić ponownie do piekarnika na 40 minut (piekłam już tylko górną grzałką)