Papryka nadziewana kaszanką z kapustą

Papryka nadziewana kaszanką z kapustą

 

12-14 niewielkich papryk czerwonych
1 kg dobrej kaszanki
700 g kapusty kiszonej
300 g surowego boczku wędzonego
2 średnie cebule
2 łyżki maggi do zup (lub sos sojowy)
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego

Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości,po czym dobrze odcedzić i lekko posiekać.
Na głębokiej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek,dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula jest już podduszona,dodać obraną z osłonki kaszankę.
Całość podsmażyć aż do uzyskania jednolitej masy,po czym dodać posiekaną kapustę
Dodać maggi i w razie konieczności czarnego mielonego pieprzu.

Z papryk odciąć „czapeczki”,wyjąć gniazdo nasienne,nadziać farszem,i z powrotem przykryć „czapeczką”.

Papryka nadziewana kaszanką z kapustą3
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym,przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 50 minut,po tym czasie ściągnąć folię i ponownie włożyć do piekarnika na około 15 minut.