Papryka nadziewana mięsem i ryżem

pAPRYKA NADZIW

 

80 dkg mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
2 woreczki ryżu
5-6 pieczarek (niekoniecznie)
10 średnich papryk
pieprz, sól, sos sojowy
można dodać 3 posiekane ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli
Drobno pokrojoną cebulę poddusić na patelni.
Usmażyć pokrojone pieczarki (może być bez pieczarek)
Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i pieczarkami.
Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym

Do naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek wywaru z gotowania ryżu
Poukładać nadziewane papryki i przykryć „kapeluszem”

pAPRYKA NADZIEWpAPRYKA NADZIEWAN1Piec w piekarniku bez przykrycia przez około 30 minut, w temperaturze 180 stopni.