Chleb pszenny bez zakwasu,szybki, prosty i bardzo miękki

Chleb pszenny bez zakwasu,szybki, prosty i bardzo miękki2

 

700 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli (może być do 2-wóch łyżeczek))
25 g miękkiego masła
1 paczka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka

Mąkę przesiać,dodać sól, masło,drożdże i cukier.
Dodać letnie mleko i wodę .
Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie odstawać,od brzegów miski. starając się nie dosypywać mąki.
Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, odstawić do ciepłego miejsca,aż do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto po wyrośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek i wyłożyć na blachę oprószoną mąką,lub wyłożoną papierem pergaminowym
Przykryć ponownie, pozostawić na około 45 minut, do podwojenia objętości i napuszenia.
Nożem naciąć chleb kilkakrotnie

Chleb pszenny bez zakwasu,szybki, prosty i bardzo miękki6
Piec w temperaturze 230 stopni -przez 10 minut
Następnie zmniejszyć piekarnik do 200 stopni-piec jeszcze przez jakieś 30 minut
Studzić na kratce

Chleb pszenny bez zakwasu