Zapiekanka z tortellini
500 g suchego tortellini
450 g mrożonej mieszanki warzywnej (zupa wiosenna)
350 g pieczarek
4 łyżki szczypiorku
Pieczarki pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju
Tortellini ugotować al dente w osolonej wodzie,a warzywa rozmrozić.
Odsączone tortellini wymieszać z warzywami,szczypiorkiem i pieczarkami.
Formę do zapiekania wysmarować lekko tłuszczem,ułożyć wymieszane składniki.
Całość zalać sosem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop. na około 40 minut
Sos;
800 ml wody
200 ml słodkiej śmietanki 30%
200 g sera topionego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
świeżo starta gałka muszkatołowa (1/3 łyżeczki)
2 jajka
2 kostki rosołowe (drobiowe)
1 łyżka mąki
Do wody wlać kremówkę,dodać ser po czym podgrzewać dodając kostki rosołowe,oraz rozmaryn,tymianek i gałkę.
Całość lekko wystudzić ,wbić jajka i wsypać mąkę po czym dokładnie wszystko roztrzepać.
(Na górę można ułożyć plastry żółtego sera)