Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem

 

cias

ciasto;
3 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
15 g proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
150 g masła o temperaturze pokojowej
50 ml słodkiej śmietanki
parę kropel aromatu waniliowego
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym, boki wysmarować margaryną.
Jedną częścią ciasta wylepić dno tortownicy, a drugą w międzyczasie chłodzić w lodówce.

Dodatkowo przygotować;
4 średnie gruszki
4 średnie jabłka
3 budynie waniliowe (bez cukru)
1 litr soku jabłkowego z cynamonem
0,5 szklanki wody
5-6 łyżek cukru

Owoce obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na surowym cieście.

IMG_9501
Sok połączyć z wodą i cukrem, ugotować budyń.
Gorący budyń wlać na owoce, rozwałkować drugą część ciasta i przykryć budyń.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.na około 30 minut
(grzanie górne i dolne )
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

IMG_9523