Sernik gotowany z pianką cappuccino

527ccd9a7a

 

1 kg zmielonego sera (może być z wiaderka)
10 dag masła
1 szklanka cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 jaja
1 szklanka mleka
2 budynie waniliowe
Można dodać bakalie

Do garnka wbić jajka, dodać ser, masło i gotować to wszystko około 10-15 minut
Budynie wymieszać z zimnym mlekiem, wlać do gotowanego twarogu, dodać cukier i ponownie zagotować.
(Gdyby masa była za rzadka, wtedy dodać jeszcze łyżkę suchego budyniu)
Poukładać herbatniki na blaszce, wlać ciepły ser i odstawić do ostygnięcia
Ponownie poukładać herbatniki na które położyć piankę z cappuccino

Pianka;
2 śnieżki
3 łyżki kawy cappuccino
1 pełna szklanka mleka (250 ml)
2 łyżeczki żelatyny (namoczyć i rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
Do zimnego mleka wsypać kawę i ubijać aż kawa się rozpuści.
Wsypać śnieżkę, ponownie ubijać aż do zgęstnienia, po czym dodać rozpuszczoną letnią żelatynę.
Całość posypać tartą gorzką czekoladą

Rada;
Snieżkę można zastąpić 400 ml śmietany kremowej