Placek z jeżynami nasączony galaretką

Placek z jeżynami nasączony galaretką

Ciasto po upieczeniu jest suche, dlatego nasączam go rozpuszczona galaretką.

Ciasto;
750 g jeżyn (lub malin)
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g masła
3 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
¾ szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego

Masło rozpuścić i wystudzić.
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do utartych jaj wsypać przesiane obie mąki z proszkiem, dodać mleko oraz rozpuszczone masło.
Wszystko dobrze wymieszać po czym wlać do wysmarowanej i wysypanej bułka tartą tortownicy o średnicy 29 cm.
Na górę ułożyć jeżyny,po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.na około 45 minut
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Dodatkowo przygotować;
2 cytrynowe galaretki
0,5 litra gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Zimną galaretkę naciągnąć strzykawką i wstrzykiwać w dowolne miejsca w upieczonym cieście.
Całość odstawić aż galaretka całkowicie stężeje.
Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.