Ser topiony

Ser topiony

 

800 g – 1kg  białego twarogu

2 łyżki masła (może być więcej lub całkowicie pominąć)

2 średnie jaja

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

1 kopiasta łyżeczka soli

1 łyżeczka kminku (niekoniecznie)

Twaróg nie mielimy tylko rozgniatamy widelcem w garnuszku, dodajemy sól, sodę i całe jajka, po czym wszystko mieszamy.
Można również dodać łyżeczkę kminku lub innych przypraw

Ser topiony1
Odstawiamy na co najmniej 15 minut (lub dłużej) po czym wstawiamy garnek z serem do większego garnka napełnionego wodą.

Ser topiony4
Na małym płomieniu podgrzewamy w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając aż do całkowitego roztopienia sera.

Ser topiony9
Wlewamy do miseczki i odstawiamy aż zastygnie.

Rada;
Zamiast masła można dodać 100 ml słodkiej śmietany.
Ser można również zrobić bez dodatku tłuszczu lub śmietany.