Ser topiony
800 g – 1kg białego twarogu
2 łyżki masła (może być więcej lub całkowicie pominąć)
2 średnie jaja
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 kopiasta łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku (niekoniecznie)
Twaróg nie mielimy tylko rozgniatamy widelcem w garnuszku, dodajemy sól, sodę i całe jajka, po czym wszystko mieszamy.
Można również dodać łyżeczkę kminku lub innych przypraw
Odstawiamy na co najmniej 15 minut (lub dłużej) po czym wstawiamy garnek z serem do większego garnka napełnionego wodą.
Na małym płomieniu podgrzewamy w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając aż do całkowitego roztopienia sera.
Wlewamy do miseczki i odstawiamy aż zastygnie.
Rada;
Zamiast masła można dodać 100 ml słodkiej śmietany.
Ser można również zrobić bez dodatku tłuszczu lub śmietany.