Torcik śmietanowo-jogurtowy bez pieczenia

00

 

Spód;
200 g płatek śniadaniowych typu corn flakes
100 g czekolady
50 g masła
4 łyżki mleka

Czekoladę,masło,mleko roztopić w kapieli wodnej.
Płatki wsypać do mocnego woreczka,rozwałkować i wymieszać z rozpuszczoną masą czekoladową.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym po czym wysypać płatki wymieszane z masą czekoladową i dobrze ugnieść.
Całość włożyć do lodówki na godzinę.

Masa;
400 g śmietany kremówki 30%
400 g gęstego jogurtu
250 g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
20 g żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać mascarpone i jogurt.
Całość mieszać wlewając letnią żelatynę.
Masę wyłożyć na spód z płatków i włożyć do lodówki.
Na zastygnietą masę wlać gęstniejącą galaretkę z malinami.

Galaretka z malinami;
350 ml gorącej wody
1 galaretka malinowa
250 g mrożonych malin

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie,wystudzić po czym wsypać zamrożone owoce.