Pasztet w słoiku

Pasztet w słoiku

 

Ponieważ w pasztecie znajduje się surowa cebula,pasztet zaraz po przyrządzeniu powinien być włożony do słoika podany natychmiastowej obróbce termicznej
Z tej ilości mięsa wychodzi 7 półlitrowych słoików.

1,5 kg wieprzowej łopatki
0,5 kg świeżego boczku
100 g kaszy manny
1 litr rosołu
0,5 kg drobiowych wątróbek
3 duże cebule
3 łyżki maggi
1 gałka muszkatołowa
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól
mielony pieprz
majeranek (opcjonalnie)

Mięso zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych,ziarnistego pieprzu i maggi.
Ugotowane i jeszcze ciepłe mięso zemleć wraz z cebulą i surową wątróbką.

IMG_8691
Dodać kaszę manną,po czym wlać 1 litr letniego rosołu z gotowania mięsa.

Pasztet w słoiku03
Dodać całą świeżo utartą gałkę muszkatołową oraz jak kto lubi majeranek.
Całość doprawić solą,pieprzem po czym miksować mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut.
Pasztet włożyć do słoików(zostawiając trochę wolnej przestrzeni od góry)wytrzeć brzegi i natychmiast pasteryzować prze 2 godziny.