Ciasto „Jajko sadzone”

IMG_8801

 

Ciasto;
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.
Całość utrzeć i wyłożyć na blaszkę o wym. 30 cm x 38 cm (wysmarowaną i obsypaną bułką tartą)
Ciasto rozsmarować łyżką po całej powierzchni blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na około 15 minut.

Masa;
1 kg chudego mielonego twarogu
800 ml  śmietany 30%
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny (30 g)
0,5 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Ser utrzeć z cukrem pudrem (nie za długo bo zrobi się wodnisty)
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać do utartego sera po czym wlać ciepłą żelatynę.
Całość szybko utrzeć i wlać na ostudzone ciasto.

Dodatkowo przygotować;
1 dużą puszkę połówek moreli (820 g)
(Morele odsączyć, a sok zachować)
0,5 szklanki zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny (15 g)

Żelatynę zalać wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić
1 szklankę soku z osączonych moreli, wymieszać z ciepłą rozpuszczoną żelatyną, odstawić aż zacznie tężeć
Na cieście ułożyć połówki moreli i delikatnie każdy owoc pokryć tężejącą galaretką

IMG_8762

 

IMG_8772IMG_8844