Pasztet pieczony ze słonecznikiem

 

pasztet-blog

Z tej porcji mięsa wychodzi 4,5 aluminiowych foremek( 23 cm x 10 cm )

2 kg mięsa z łopatki
0,5 kg świeżego boczku
400 g piersi z kurczaka
600 g drobiowej wątróbki
300 g łuskanego słonecznika
2 duże bułki
6 jajek
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 por
0,5 małego selera
2 pietruszki
6 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 duże bułki
gałka muszkatołowa
2 łyżki sosu sojowego (lub płynnej przyprawy do zup)
sól
pieprz mielony

Do garnka włożyć łopatkę, boczek, piersi po czym zalać wszystko wodą i zagotować.
Do gotującego się mięsa wsypać 2 łyżeczki soli, dodać warzywa (bez cebuli i czosnku) pieprz ziarnisty, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość gotować aż do miękkości (wyjmując wcześniej ugotowane piersi z kurczaka)
Wątróbkę usmażyć z jedną posiekaną cebulą.
Zimne ugotowane mięso i warzywa (bez pora) oraz czosnek, dwie cebule, bułki (wcześniej namoczone w wywarze mięsnym) zmielić.
Do zmielone farszu dodać 0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej, 2 łyżki sosu sojowego, jajka, wszystko doprawić solą i mielonym pieprzem.
Na samym końcu dodać słonecznik oraz wlać dwie chochelki (150 ml) mięsnego wywaru.

IMG_8557IMG_8565
Wszystko dobrze wymieszać, nałożyć do foremek i piec przez 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stop.C
(górne i dolne grzanie)

Pasztet najlepiej wyjąć z foremek następnego dnia.

Aby pasztet nie był zbyt suchy, można piec go  w kąpieli wodnej, w tym celu wkładamy foremki z pasztetem do głębokiej blaszki wypełnionej wodą (do wysokości mięsa )

IMG_8580