Pasztet pieczony ze słonecznikiem

 

pasztet-blog

Z tej porcji mięsa wychodzi 4-5 aluminiowych foremek( 23 cm x 10 cm )

2 kg mięsa z łopatki
0,5 kg świeżego boczku
400 g piersi z kurczaka
600 g drobiowej wątróbki
300 g łuskanego słonecznika
2 duże bułki
6 jajek
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka suszonego)
2 średnie marchewki
1 por
0,5 małego selera
2 małe pietruszki
6 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 duże bułki
gałka muszkatołowa
2 łyżki sosu sojowego (lub płynnej przyprawy do zup)
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego

250 ml wywaru z mięsa

Do garnka włożyć łopatkę, boczek, piersi po czym zalać wszystko wodą i zagotować.
Do gotującego się mięsa dodać warzywa (bez cebuli i czosnku) pieprz ziarnisty, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość gotować aż do miękkości (wyjmując wcześniej ugotowane piersi z kurczaka)
Wątróbkę usmażyć z jedną posiekaną cebulą.
Zimne ugotowane mięso i warzywa (bez pora) oraz czosnek, dwie cebule, bułki (wcześniej namoczone w wywarze mięsnym) zmielić.
Do zmielone farszu dodać 0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej, 2 łyżki sosu sojowego, jajka, wszystko doprawić solą i mielonym pieprzem.
Na samym końcu dodać słonecznik oraz wlać 250- 300 ml mięsnego wywaru.

IMG_8557IMG_8565
Wszystko dobrze wymieszać, nałożyć do foremek i piec przez 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stop.C
(górne i dolne grzanie)

Pasztet najlepiej wyjąć z foremek następnego dnia.

Aby pasztet nie był zbyt suchy, można piec go  w kąpieli wodnej, w tym celu wkładamy foremki z pasztetem do głębokiej blaszki wypełnionej wodą (do wysokości mięsa )

 

Rada;

Czasem pasztet robię tylko z 3 kg łopatki wieprzowj oraz 0,5 kg wątróbki, wtedy nie daję boczku tylko 2 kopiaste łyżki smalcu z gęsi lub kaczki.
IMG_8580