Calzone
Składniki na 12 sztuk ( o średnicy 20-21 cm)
Składniki ciasta;
900 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki drożdży suchych (16 g)
4,5 łyżki oleju
500 ml ciepłego mleka
Składniki farszu
2 papryki pokrojone w kosteczkę
0,5 kg podsmażonych pieczarek
kawałek szynki i salami pokrojone w kostkę
przyprawa do pizzy
około 250 g startego żółtego sera
Wszystkie składniki farszu wymieszać
Ciasto;
1) Przesianą mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, sól, następnie dodać letnie mleko oraz wlać 4 łyżki oleju.
2) Ciasto zagniatać aż do momentu gdy będzie elastyczne i gładkie, uformować kulę i nasmarować resztą oliwy, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
3) Gdy ciasto podrośnie, ponownie zagnieść i podzielić na 12 części.
4) Każdą część dość cienko rozwałkować na kształt koła.
5) Na połowie każdego koła ułożyć farsz, złożyć na pół i zlepić.
6) Każdy pieróg ułożyć na papierze pergaminowym, posmarować rozkłóconym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20 – 25 minut
Zamiast suszonych drożdży można użyć 35 g świeżych, z których trzeba zrobić wcześniej rozczyn.
Można zrobić również ze smażonym mięsem mielonym z cebulką z dodatkiem przecieru pomidorowego i ziół, lub z gotowaną kapustą kiszoną z podsmażonymi grzybami