Calzone

calzone8

 

Składniki na 12 sztuk ( o średnicy 20-21 cm)

Składniki ciasta;

900 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)

2 łyżeczki soli

4 łyżeczki drożdży suchych (16 g)

4,5 łyżki oleju

500 ml ciepłego mleka

Składniki farszu

2 papryki pokrojone w kosteczkę

0,5 kg podsmażonych pieczarek

kawałek szynki i salami pokrojone w kostkę

przyprawa do pizzy

około 250 g startego żółtego sera

Wszystkie składniki farszu wymieszać

Ciasto;

1) Przesianą mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, sól, następnie dodać letnie mleko oraz wlać 4 łyżki oleju.

2) Ciasto zagniatać aż do momentu gdy będzie elastyczne i gładkie, uformować kulę i nasmarować resztą oliwy, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

3) Gdy ciasto podrośnie, ponownie zagnieść i podzielić na 12 części.

4) Każdą część dość cienko rozwałkować na kształt koła.

5) Na połowie każdego koła ułożyć farsz, złożyć na pół i zlepić.

6) Każdy pieróg ułożyć na papierze pergaminowym, posmarować rozkłóconym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20 – 25 minut

 

 

calzonone5Zamiast suszonych drożdży można użyć 35 g świeżych, z których trzeba zrobić wcześniej rozczyn.

Można zrobić również ze smażonym mięsem mielonym z cebulką z dodatkiem przecieru pomidorowego i ziół, lub z gotowaną kapustą kiszoną z podsmażonymi grzybami