Aromatyczne ziemniaczki

Ziemnaki pieczone bez dodatku mięsa, po wyjęciu z piekarnika pozostają chrupiące.

Aromatyczne ziemniaczki

Natomiast pieczone z kurczakiem, pozostaną duszone w jego sosie

Aromatyczne ziemniaczki z kawałkami kurczaka

 

Aromatyzowany olej;
50-60 ml oleju
2 ząbki posiekanego czosnku
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
4 łyżeczki maggi do zup
1 łyżeczka soli

Dodatkowo przygotować;
1200 g średnich ziemniaków
1 średni kurczak (lub skrzydełka)

Olej utrzeć ze wszystkimi przyprawami oraz z solą i maggi.
Ziemniaki umyć,osuszyć i pokroić na ćwiartki.
Kurczaka pokroić na kawałki i natrzeć aromatyzowanym olejem
Pokrojone ziemniaki wymieszać z pozostałym olejem.
Ziemniaki wsypać ba blaszkę,ułożyć części kurczaka i przykryć folią aluminiową.
(Na mięso można ułożyć pokrojoną na kawałki świeżą gałązkę rozmarynu)
Całość włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika,na 60 minut.
15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby kurczak się przyrumienił.

(Piekłam górną i dolną grzałką,a po ściągnięciu folii już tylko górną)