Roladki z pesto

Roladki

 

6 plastrów mięsa wieprzowego lub wołowego ( schab też się nadaje )
6 niewielkich plastrów boczku wędzonego
3 łyżeczki zielonego pesto (z bazylii)
3 łyżeczki czerwonego pesto (z suszonych pomidorów)
6 suszonych pomidorów
1 duży kiszony ogórek
6 kopiastych łyżeczek ziołowego serka kanapkowego (typu Almette,Philadelphia)
pieprz

Dodatkowo przygotować;
1 szklankę wody (lub bulionu)
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczkę maggi do zup
1 łyżka posiekanej natki pietruszki(niekoniecznie)

Płaty mięsa na rolady rozbić cienko tłuczkiem i posypać pieprzem.
Połowę płatów posmarować czerwonym pesto,a połowę zielonym.
Na każdy płat ułożyć plaster boczku.
Na czerwone pesto ułożyć dwa suszone pomidory oraz łyżeczkę serka ziołowego.
Na zielonym pesto ułożyć po trzy słupki kiszonego ogórka i również łyżeczkę serka ziołowego.

IMG_8294
Roladki zawinąć białymi nićmi bawełnianymi i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Gdy mięso będzie podsmażone wlać 1 szklankę wody (lub bulionu) oraz 0,5 szklanki białego wina,dodać gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku i maggi.
Całość dusić pod przykryciem (w razie konieczności dolać troszkę wody) aż do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie,wtedy zdjąć pokrywkę i zredukować sos aż do połowy objętości.
Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gotowy sos można również zagęścić odrobiną mąki.