Ciasto na słodkiej śmietanie

Ciasto na słodkiej śmietanie

 

ciasto;
4 jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka słodkiej śmietany (dałam mleko skondensowane niesłodzone)

Dodatkowo;
14 małych jabłuszek
1 galaretka-rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody.

Wykonanie;
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę , dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę, wszystko wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremki(23 cm x 38 cm)
Jabłka obrać, przeciąć na połówki , wydrążyć pestki i lekko naciąć na „górze”,po czym poukładać na cieście.
Piec w temp.180 stopni, około 50 minut .
Po wystudzeniu ciasta,jabłka posmarować gęstniejącą galaretką.
Ważne;
Jabłka muszą być bardzo małe,lub pokrojone na ćwiarteczki,ponieważ większe będą po upieczeniu lekko twarde.