Dietetyczny gulasz na wodzie

2

 

1 kg chudego mięsa wieprzowego lub wołowego
1 cebula pokrojna w kosteczkę
2 marchewki-pokrojone w półplasterki
1 por pokrojony w półplasterki
3 ząbki czosnku-drobno pokrojonego
1/2 łyżeczki kminku (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki w proszku
1 listek laurowy
4 ziela angelskie
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól do smaku

Mięso pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą ( tyko tyle aby lekko przykryła mięso )
Ugotować mięso na półtwardo, przedtem zdejmując szumowinę, następnie dodać pozostałe składniki (oprócz przecieru)
Dusić do miękkości ( w razie konieczności dolewać wodę ) po czym dodać przecier pomidorowy i zagotować.
Całość doprawić i wlać odrobinę maggi do zup ( lub sos sojowy )

Całość można również zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z niewielką ilością wody