Tradycyjne ciasto W-Z

9c09c220db

 

Biszkopt
7 jajek
8 łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej

1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego


wykonanie;
Białka oddzielić osobno, dodając szczyptę soli
Ubić sztywną pianę z białek dodając porcjami cukier, i cukier waniliowy.
Następnie dodać kolejno po jednym żółtku
Na końcu wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao
Wszystko delikatnie wymieszać
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 34 x 23 cm wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno,bez boków)
Piec w temp. 180 stopni około 15 minut

Masa;
800 ml zimnej śmietany 30%
4 małe paczki cukru waniliowego (razem 32 g)
4 łyżeczki żelatyny (20 g)

100 ml zimnej wody
Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy na małym płomieniu, cały czas mieszając (nie dopuszczając do zagotowania)

Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym, następnie wlewamy rozpuszczoną ciepłą żelatynę ( nie gorącą )

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć masą i przykryć drugim biszkoptem.
Ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka.
Przed polaniem biszkoptu czekoladą, można go wcześniej posmarować lekko dżemem ale nie jest to konieczne.