Advocatowa twierdza

Advocatowa twierdza

 

Ciasto;
3 jaja
3 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo;
1 paczka rurek waflowych.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dosypując cukier i cukier waniliowy
Dodać kolejno po jednym żółtku,wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Ciasto wylewamy do średniej tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec w temp.200 stopni ,około10 minut .
Do upieczonego biszkoptu wkładamy przecięte na połowę rurki waflowe.

Masa;
400 ml. gęstego jogurtu (lub śmietany)
0,5 średniej cytryny(niekoniecznie)
400 ml.śmietanki kremowej 30%
6 łyżeczek żelatyny (30 g.)
3 małe paczki cukru waniliowego (razem 24 g)
3/4 szklanki advocatu

Zelatynę wsypać do garnuszka,zalać 0,5 szklanką zimnej wody i odstawić do napęcznienia,po czym rozpuścić na malutkim ogniu nie doprowadzając do zagotowania.
Jogurt wymieszać z advocatem, dodając ubitą kremówkę z cukrem waniliowym oraz rozpuszczoną żelatynę..
Masę wylać na biszkopt,odstawić na 3 godziny do lodówki i dowolnie udekorować.