Kotlety z ryżu i pieczarek

564a349edbRyż można ugotować również w wywarze grzybowym.

1,5 szklanki ryżu (3 woreczki)
1 zupa grzybowa
80 dag pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka posiekanego koperku (lub szczypiorku)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku

Ryż ugotować na miękko w zupie grzybowej, następnie odsączyć na sicie.
Pieczarki pokroić na drobno i podsmażyć dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulkę.
Odsączony ryż wymieszać z z pieczarkami i cebulką, dodać koperek, bułkę tartą i jajko.
Doprawić pieprzem i odrobiną soli, następnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu bez panierki.
Podawać z sosem grzybowym lub koperkowym.

Nie dodaję do tej potrawy żółtego sera,vponieważ ser przy smażeniu topnieje i trudniej jest obracać kotleciki na drugą stronę