Królik w śmietanie z warzywami
Do królika na końcu dodałam groszek konserwowy, można go jednak pominąć bo zmienia smak potrawy.
1 królik
1 litr maślanki
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól,pieprz
Królika podzielić na kawałki, włożyć do miski, zalać maślanką i odstawić do lodówki na minimum 8 godzin.
Po tym czasie każdy kawałek umyć i osuszyć,po czym natrzeć solą,pieprzem,roztartym czosnkiem oraz wymieszanymi ziołami. Ponownie włożyć do lodówki na 4 godziny.
Dodatkowo przygotować;
mąka
2 łyżki klarowanego masła
450 g mrożonej włoszczyzny
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki maggi do zup
1,5 szklanki wody
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
200 ml śmietany 30%
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, każdy kawałek królika obtoczyć w mące, obsmażyć z obu stron i wyjąć z garnka.
Następnie do tej samej patelni wrzucić mrożone warzywa, dodać 0,5 łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie i maggi.
Całość lekko przesmażyć, po czym na górę ułożyć obsmażonego królika wlać wodę, przykryć (lub użyć żaroodpornego naczynia) i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, wlać śmietanę ( ewentualnie dodać jeszcze groszek konserwowy) i ponownie zapiekać przez około 10 minut.
Całość można zagęścić śmietaną z odrobiną mąki.