Muffiny cytrynowe nadziewane Lemon Curd i kawowe z czekoladą

Mufinki z Lemon curd

 

Ciasto podstawowe;
4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
2 szklanki maślanki
1 i 1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła)

W naczyniu wymieszać olej, jajka i maślankę.
Mąkę połączyć z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre,po czym podzielić ciasto na dwie części.
Do jednej części cytrynowej- dodać startą skórkę z dużej cytryny, 1 łyżkę soku cytrynowego oraz parę kropel olejku cytrynowego.
Do drugiej części kawowej-dodać 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 1 łyżce gorącej wody

Lemon curd (masa cytrynowa)
3 duże jajka
3 cytryny
50 g masła( pokrojonego w kosteczkę)
0,5 szkalnki cukru

Cytryny umyć,sparzyć i zetrzeć skórkę,sok wycisnąć.
Do garnuszka wbić jajka i roztrzepać.
Dodać masło,cukier i sok z cytryn.
Wstawić na malutki płomień i mieszać żeby nie powstały grudki
Podgrzewac aż masa zgestnieje i prawie zacznie wrzeć (ale nie dopuścić do zagotowania)
Powinna być tak gęsta aby po przejechaniu łyżką widać było przez chwilkę dno garnuszka.
Odstawić do ostygnięcia.
(Można nią smarować kruche ciasta,sernik ,biszkopt itp)

Dodatkowo do muffinek kawowych przygotować.
1 czekoladę mleczną lub białą (ewentualnie nadziewaną miętową)

Teraz należałoby mieć specjalną blachę do muffinów, ale równie dobrze mogą pozostać same papierowe foremki
Do każdej foremki wlać łyżkę ciasta cytrynowego lub kawowego
Na ciasto cytrynowe układać 1 łyżeczkę masy cytrynowej,a na ciasto kawowe 1 kostkę czekolady o dowolnym smaku,po czym przykryć resztą ciasta do 2/3 wysokości.
Piec około 20 minut w 190 stopniach ,do momentu aż ciasto urośnie i stanie się ciemno brązowe.

Można do ciasta dodać również całą posiekaną czekoladę lub kakao, mak,rodzynki ewentualnie owoce przy których trzeba uważać, aby ciasto nie stało się zbyt wodniste