Ciasto z jabłkami i bakaliami

 

ciasto-z-jablkami

6 średnich jabłek

1 szklanka posiekanych orzechów (150 )

1 szklanka rodzynek (150 g)

0,5 szklanki kokosu (lub innych bakalii)

Jabłka obrać i pokroić w kostkę

ciasto;
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki (320 g)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 kopiasta łyżeczka sody
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju

Jajka utrzeć na puszystą masę, po czym wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz wlać olej.
Całość wymieszać, wsypać jabłka, dodać bakalie po czym znowu wszystko dokładnie wymieszać.

IMG_7622
(można dodać parę kropel dowolnego aromatu)
Blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni,na około 40-45 minut.

IMG_7624