Krokiety ziemniaczane w waflu

Krokiety ziemniaczan w waflu1

 

1,5 kg obranych ziemniaków
5 łyżek gorącego mleka
1 kopiasta łyżka masła
1 duża cebula-pokrojona w kosteczkę
0,5 pęczka koperku
30 dag pokrojonych pieczarek
2 obrane cienkie parówki
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
2 prostokątne andruty (30×23)

Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu,wyjąć i podsmażyć pieczarki.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,jak do obiadu.
Gorące ziemniaki utłuc dodając gorące mleko,łyżkę masła , posiekany koperek, podsmażoną cebulkę i przyprawę do ziemniaków.
Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać podsmażone pieczarki,a drugą część pozostawić.
Andruty ułożyć na folii spożywczej.
Jeden wafel rozsmarować gorącą masą z pieczarkami, drugi posmarować następną cześcią gorącego ciasta kładąc na krótszy brzeg dwie parówki.
Wafle ciasto zawinąć począwszy od krótszego brzegu, pozostawić w folii w chłodnym miejscu,aż do całowitego wystudzenia.

Krokiety ziemniaczan w waflu3
Kroić na 1,5 cm. placki,panierować w bułce tartej, piec na gorącym tłuszczu.

Krokiety ziemniaczan w waflu2

Roladę najlepiej zawinąć wieczorem i trzymać w lodówce przez całą noc.