Pieczeń rzymska


0e09f9a50b

 

1 kg mielonego mięsa
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku-drobniutko posiekanego
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku lub innych ziół
0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki lub koperku
pieprz i sól do smaku

Rada;

Do mięsa można dodać 50 ml wody lub rosołu


Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła.
Mięso wymieszać, dodać cebulkę z masłem, jajko, bułkę tartą, czosnek oraz pozostałe przyprawy.
Foremką keksową wyłożyć folią aluminiową na taką długość aby można było nim dokładnie owinąć mięso.
Po dokładnym owinięciu folią wstawić mięso do gorącego piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 1 godz.

Można dodać do masy mięsnej przed pieczeniem 30 dag podsmażonych pieczarek, lub  włożyć do środka ugotowane jajka lub marchewkę.
Surowe mięso można też wymieszać z paroma suszonymi śliwkami.
Wierzch pieczeni przed włożeniem do piekarnika polecam posmarować musztardą