Baba z twarogiem

Baba z twarogiem2

 

1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej (można dać 3/4 kostki)
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki tortowej (typ 450)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
200 g twarogu w kostce ( można dać nieco więcej )
(Można dodać również parę kropel aromatu cytrynowego i rodzynki)

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami (wyjdzie masa jakby zwarzona)
Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny po czym wszystko wymieszać.
Dodać ser przeciśnięty przez praskę do ziemniaków (lub zmielić)
Ciasto przy mieszaniu jest dość „ciężkie”

Piec w wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formie ,w temp.180 st. przez 45-50 minut.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.