Najprostszy mazurek
3 szklanki mąki
250 g masła
2 żółtka
5-6 łyżkek wody
Wszystko zagnieść,i odstawić ciasto do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie cienko rozwałkować,uformować dowolny kształt,piec na papierze pergaminowym około 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu posmarować kaimakiem lub dowolną słodką masą.
Propozycje mas.
Masa orzechowa;
30 dag orzechów
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
15 dag margaryny
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagotować,wyłożyć na zimne i upieczone ciasto.
Masa pomarańczowa;
80 dag pomarańczy
2 cytryny
35 dag cukru
Pomarańcze i cytryny umyć,sparzyć , następnie zmiksować w malakserze lub zmielić w maszyncce.
Do startych owoców dodać cukier i powoli ogrzewać aż masa stanie się szklista, a kropla wylana na talerz będzie tężała.
Masa serowa;
500 zmielonego twarogu
1/3 kostki masła
2 jajka
0,5 szkl. słodkiej śmietanki
1,5 łyżki budyniu wanilowego
4-5 łyżek cukru
150 g. rodzynek
Rozpuścić masło, dodać ser.
Całość podgrzać,dodać jajka, cukier i cukier waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać aż masa zrobi się rzadka, wówczas dodać budyń wymieszany ze śmietaną.
Gotować nadal cały czas mieszając aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Zdjąć z ognia i dodać rodzynki.